måndag, oktober 30, 2006

Vanliga
vardagsäpplen. Inget märkvärdigt med dom.
Vardag i slottsparken, inget särskilt händer.
Är det något som ska hyllas så är det den vanliga dagen. Och hur människorna står ut med alla upprepningar. Goethe lär ha sagt att varje dag ger oss fullgod anledning till självmord. Man stiger upp... tvättar sig.... borstar tänderna... äter frukost .... inhämtar nyheter... beger sig iväg... ofta till samma gamla ställe, etc. Vi står dock ut. Kanske med fantasins hjälp.

Så har vi ju "carpe diem", som alla känner till. HORATIUS, ÄR EN HEJARE PÅ SÅDANT


Blå måndag finns.
Och tydligen "blå vardag".
Något roligt ordstäv om vardagen har jag inte hittat. Däremot ett om söndag. En ordensbroder försöker övertala: "Vad gör det om kungen stannar en timma till, det är ju söndag i morgon". Söndags-Nisse 1866.

lördag, oktober 28, 2006


OM NÖDMYNT
Gunnar Wetterberg har kommit med en ny bok "FRÅN TOLV TILL ETT, ARVID HORN". En omöjligt tjock och trög bok,
tänkte jag.... Med "name-dropping" och pretentiöst upplägg.... Men så icke, när man förstår att läsa kapitelvis! Och det är många kapitel, cirka 200-250. Många går faktiskt att läsa som korta essäer.
NÖDMYNT

"En daler silvermynt", står det där uppe till höger.Tanken var att kronan skulle lösa in dessa när tiderna blev bättre. En sorts "metalliska stats-obligationer". 25 miljoner stycken fanns ute. Och dom miste det mesta av sitt värde. Snabbt. Men många personer och institutioner tvingades ta emot kopparslantarna. Tänk er att ni har kontrakt att
leverera något till staten. Och blir tvungen att ta emot sådan betalning. Görtz´s medhjälpare von Dernath skriver: "Alla redbara penningar har gått till främmande land, och Sverige översvämmas av nödmynt, tio gånger mer, än landets tillgångar medgiva". Och vidare: "Oordningen är så stor att ingen kan föra räkenskaper".
Det var kungen och ingen annan som drev detta "in absurdum". Görtz tycks mest ha varit ett motvilligt redskap.

Sedan kommer "Vardagsskatten" 1718. Den fattigaste måste betala 1/2 öre. Och sedan upp till 20 öre per dag för dom rikaste. Detta utan skäl. Det var en skatt på varje dag. Helt enkelt. Genialt, eller hur?
----------&----------
Så får Sverige äntligen tur med två saker. Vädret och ledarskapet. I "Den svenska historien 8", läser man att:"Tiden 1720-35 kännetecknas av milda vintrar, goda skördar och en snabb befolkningstillväxt".
Vidare:"Arvid Horns försiktiga och måttfulla statskonst anpassade sig smidigt efter de gynsamma konjunkturerna". Efter regn kommer solsken. Efter natt kommer dag. Således.
ARVID HORN.

torsdag, oktober 26, 2006


Måste säga att jag är nöjd med Stadsbiblioteket. Den här trodde jag inte dom skulle köpa in till mig. "Smal" som tusan och på engelska. Med träsnitt och dubbelradiga sidor. Men man tackar! Det är en riktig guldgruva för den som vill förstå häxjakter. Och allt hokuspokus som uppstår i början av 1600-talet.... Trodde nog den skulla vara svårläst. Men, tvärt om. Vilken lättläst engelska! Jag har väl lagt cirkus 25 inköpsförslag detta år och samtliga har effektuerats.
------&------
Jag bara varnar! Var på er vakt om ni ser någon gör en gest med vänster hand! Det kan vara djävulen!! Densamme välsignar de sina på detta sätt. Och närmar sig Er på många, många andra.
COMPENDIUM MALEFICARUM
MONTAGUE SUMMERS
CLASSIFICATION OF DEMONS

tisdag, oktober 24, 2006



Så har jag opererats under narkos för sjunde gången. Inte mycket att säga om det. Det måste till för övelevnaden. Mycket får man stå ut med för den sakens skull.
I taxin hem blev det dråpligt. Och jag som inte fick skratta. Bilen svänger in och föraren öppnar dörren ivrigt pratande med Ali. Han kör iväg högt pratande i mobiltelefonen. Så vänder han sig till mig. "-Vart?... Var ligger den Majorsgatan?.......Åt vilket håll är norr?...... Vad är den I 3?....... Du förklarar i varje gathörn, bra !!". Han var mycket trevlig. Det är sant. Mycken inkompetens kan döljas bakom vänlighet, det vet vi ju !?
Bilderna år från i söndags i Karlslund. Mystiskt ljus den dagen.
------------------------------------------------
Reflexion 1: Det börjar bli dyrt i Sverige med sjukvård. Till och med den tvål man ska använda inför en operation måste man betala själv. Självfallet ingår det inte heller i högkostnads-skyddet. Och Vårdcentralerna, ack, ja. Och alla avgifter som man har hittat på. I Spanien är all sjukvård helt gratis ! Och knappast sämre än i Sverige. Det har man råd med. För man har näppligen lika många hel- och halvhysteriska sjukdomar som här.
Reflexion 2: Vad långt man kommer i taxi på en hundring i Spanien mot här. Och bättre bilar har dom.

lördag, oktober 21, 2006




Antony Beevor´s SPANSKA INBÖRDESKRIGET är den bok jag nu lägger ifrån mig. Det är en tung rackare. Och trögläst. Och mycket bra ! För entusiasten, historie-studenten och den som vill ha notapparat, bibliografi och kartor.
Jag har fördjupat mig i det som rör Katalonien och Barcelona. Det var däruppe som kriget slutade i
seger för högerkrafterna. Och massavrättningar tog vid. Diktatur och "Francos gulag", som B skriver, kom till.
Inte en bok för det lättsamma historie-intresset. Men ett snyggt skrytobjekt i bokhyllan.
Tillåt mig citera det han skriver om Katalonien.

"Katalonien, som under medeltiden blev en del av Aragonien, skilde sig mycket från den övriga
Pyrineiska halvön...... Katalanerna hade åtnjutit betydande makt i Medelhavsområdet. Deras välde hade omfattat Balearerna, Korsika, Sardinien, Sicilien och hertigdömet Athen"

Och som bekant kan historikerna göra det Gud Fader inte ens förmår: Nämligen, ändra på historien.
-----&-----
När vi i alla fall är i Spanien så förundras jag av att den stora flyktingströmmen till K-öarna inte kommit tidigare. När jag var på Fuerteventura tänkte jag ofta att det skulle vara ideliskt att organisera flykt hit. Bara 10 mil. Och ett hopplöst svårbevakat område. Vulkaner, berg, grottor och öken. Sedan små oaser där människan lagt sin hand. Och det var drägligt att leva. Det är nog för att Spanska Främlingslegionen håller till här, gick tanken.

torsdag, oktober 19, 2006







Visst var det vackert att åka upp genon Rohne-dalen, utefter floden upp till Lyon. Och vidare mot Luxemburg.
Man behöver dock inte färdas 100 mil genom Frankrike. Man kan åka 2 mil till Frövi och finna fullgod förströelse. Pappersbruket.
Och de små metall-arbetshästarnas museum man finner i andra änden av samhället. Smalspår 600 mm. Inte fel, att ta sig en tur med lok som slitit hårt i sina dar. Och nöjt sig med råolja.

onsdag, oktober 11, 2006

En lyckad bild, eller hur?

Hur snäll som helst. Jag har boxats med honom på skoj.

Från "allå, allå, emliga armén", kommer denna replikväxling. Mellan Konstapel Crabtree och Monsieur Le Clerk

"-You must admire those spanish ballfighters" "-Not a sport I enjoy"

Och samtidigt lånar jag en text av Peter Englund (han tillåter sådant tror jag) som berättar om en annan sorts tjur.

Det är dock viktigt att förstå att det djur vi talar om här få likheter med de tjurar vi kan se i vårt eget land. Tvärtom: den spanska stridstjuren står till vår egen tamtjur som en pitbull står till en pudel. Detta magnifika, vackra djur kan man aldrig kan se utan att känna skräckblandad vördnad, för det är ett av de farligaste man kan möta på denna jord. Visserligen är den något mindre än en vanlig tamtjur, men detta gör den bara smidigare: den springer fortare än en travhäst på korta sträckor, och vänder på en betydligt mindre yta. Den är också mycket stark. En av stridstjurens kännetecken är dess morillo, den enorma knölen med nackmuskler, som sväller när den är retad - jag har själv vid upprepade tillfällen sett tjurar lyfta en hel häst med picador och allt. Den hoppar även förbluffande väl: det är inte helt ovanligt att en stridstjur tar språnget över planket runt arenan, och det har också hänt att tjurar tagit sig ända upp på läktarna, där den med stort eftertryck börjat jaga runt i publiken.

Aggressiviteten är ökänd. Under det tidiga 1800-talet tussade man ihop stridstjurar med andra stora eller farliga djur, bland annat elefanter och tigrar, och tjurarna segrade ofelbart. År 1958 skulle en tjur ledas bort ur arenan i Toledo, då man upptäckt att den såg illa. (De djur som deltar i fäktningarna måste enligt reglerna vara i toppskick.) Den vägrade dock att vallas bort på det vanliga viset - vilket görs med hjälp av specialtränade oxar, cabestros, som likt en liten imitationshjord brukar locka tjuren med sig - varför man försökte mota ut den med hjälp av en lastbil, men djuret stångade bara lastbilen gång på gång, så i slutändan hade man inget annat val än att tillkalla polisen, som sköt den.

Aggressiviteten är ingen slump.

Dels är dessa tjurar att betrakta som halvvilda. De spårar sitt ursprung till de hjordar av frilevande djur som länge fanns på den iberiska halvön, och zoologer betraktar dem som en degenererad variant av den numera utdöda uroxen. De framlever också sin existens i ett halvvilt tillstånd, på jättelika rancher, där de strövar fritt, fjärran från kostallar och mjölkmaskiner i rostfritt stål, och där kontakten med människor med avsikt hålls nere till ett minumum - de som djuren möter sitter dessutom alltid till häst.

Dels är de avlade för att vara aggressiva. För denna varelse är en i hög grad kulturell produkt, ett domesticerat djur som sedan ett par århundraden paradoxalt nog formats för att vara så vilt som möjligt. Urvalet är noggrant, och utförs bland annat med hjälp av en så kallad tentadero, då de tvååriga djurens aggressivitet testas. Tjurkalvarna stöts omkull av ryttare med trubbiga lansar, och de djur som genast ställer sig upp och rusar till motattack tas åt sidan, för att bli stridstjurar; de som tvekar blir korv. Aveln är också långt driven: bara välbyggda, aggressiva djur tillåts fortplanta sig.

HELA TEXTEN

Enda gången jag kan fördra tjurfäktning är när det blir oavgjort. Som mellan Manolete och Islero

MANOLETE

The death of Manolete


måndag, oktober 09, 2006


Vi har fått ett nytt ord/begrepp i svenskan. "Hemmasittare", ofta en ung man med datorn som bästa vän. Om dom här blir kvar i sitt fack, så att säga, när dom är 18-20 år. Ja, då har vi tickande bomber.
Jag säger inte att det är dom som är ute och eldar. Jag säger inte att det är dom som cyklar runt och våldför sig på kvinnor. Tvingar av tjejer strumpbyxor, etc. MEN TITTA JÄVLIGT NOGA PÅ DEN HÄR GRUPPEN ! Lyssna på de förtvivlade mammorna !
-----&-----

Nya sökmotorer uppenbarar sig var och varannan månad. De ska frälsa oss från G´s despoti !? Jag har funnit tre som duger långt.
SEARCHMASH är min favorit
SNAP, nja varför inte
PICSEARCH, för bilder

Ett nytt konstverk har ställt sig upp i min närmiljö.
Vi tackar, vi är inte bortskämda. Tänk bara på den tråkiga tingesten i Slottsparken. Den groteska Ronnie Petterson historian. Och den fåniga saken vid Grenadjärvallen.

Jag gillar den här. Och den har som myntet, två sidor.
Till sist. I en amerikansk tv-serie hörde jag denna replikväxling. En kontorschef visar runt, inte utan stolthet:"Här har jag residerat i 11 år". Hans gäst:"Jag skulle ha tagit livet av mig för 10 1/2 år sedan !"

fredag, oktober 06, 2006


Inte alla känner till den här flaggan. I det här landet är man verkligen nationalister. Alla böcker i grundskolan är på det in(hemska) språket. Och man har 2-3 timmars undervisning i spanska. Gatuskyltarna och div info är på katalanska. Stora tidningar kommer även ut på spanska . För att skilja dessa åt har editionerna olika färg. Jo, jo, sedan Franco (kolla hela hans namn) dog 1975 har man tagit för sig och odlat sin särart. På El Caudillo´s tid var det naturligtvis: ett land, ett språk, en ledare.

HÄR EN KILLE SOM VANDRAT I PYRENEERNA
OCH HAR EN BRA SIDA RENT ALLMÄNT


Costa Brava och de stora gränsbergen VAR spännande att passera (jag tog flyg dit, buss hem). En betydelsefull sak är att trafiken inte var galen. So
m i Rom eller Paris. Man borde kunna hyra bil. Här finns det nog mycket orört att utforska uppåt bergen och ut mot atlantkusten.

Jag skulle även kunna tänka mig en temaresa typ "Barcelonas Byggnader". Med en bra guide! Titta bara vad man gör med den gamla tjurfäktningsarenan. Höjer den en våning från grunden!! Ska bli köpcentrum. För "ballfighting" gillar man inte här.


<--Och vad är det här då?
Fina priser till den som svarar rätt.
Vackert är det att studera i detalj.


Katalanska regeringens sida

Själv lägger jag ut så stora bilder som möjligt
(nu har vi bredband, eller hur)
Och här har vi någon som tänker sammalunda

tisdag, oktober 03, 2006


Modernism är ett stort begrepp. Och spännande som få. Särskilt när det gäller arkitekturen. Barcelona tror jag är en föregångare i denna genre. Med sina två världsutställningar som grundpelare.
HÄR ETT LITET FREE CLIP
Så har jag ffg blivit uppraggad av en storbröstad snygging med djup basröst. Och som nog
står och pissar. "Hello grandpa, what do you want?....." Jag vet att jag tittade för länge, men det var mina dåliga glasögons fel. Och inte av någon sexuell nöd. "Nothing......much". Fick jag till det. Jomän, där fick jag till det !! Hon/han/den/det traskade vidare.