-----Från verkligheten och fantasin-----

-----Från verkligheten och fantasin-----
Från idévärlden. Den egentligt sanna, som ligger bortom tid och rum(enligt Platon) Och från verkligheten. Den flyktiga!!

söndag, februari 21, 2010

Böcker: Tessin en lysande epok. En riktigt häftig bok som har allt. Både underhållande och saklig. Fantastiska bilder. Man begriper verkligen tessinarnas enorma inflytande över vårt kulturarv. Bilden visar Gustaf III paradsängkammare. Det var där han låg och dog. Så långsamt (16 mars till 29 mars) och så plågsamt. I rummet var det vansinnigt kallt. Och det var rätt när man har feber. Jag har själv haft över 40 grader vid sårfeber. Då tog man bort mitt täcke och öppnade fönstret i januari. Man säger att han hade kunnat räddas med antibiotika. Högst troligt. Men redan 50 år senare hade man kirurgiska kompetens att ta ut skräpet han fick i sidan ovanför vänster höft. Det hade nog varit avgörande. Sedan självläker kroppen. Men med viss reservation för att G3 inte var i bästa form, levern svullen, t ex.
---------------

Så har jag köpt den alldeles nya: Rikets mest hatade man. Genial och syndabock, är två ord jag kommer att tänka på. Görtz hade få övermän vid förhandlingsbordet, skriver författaren. Slug, smart och förslagen. Är tre ord till om honom. Tessin dy var den drivande kraften i dödsdomen mot G. Han kom upp med tanken att en speciell kommission skulle döma, inte Svea hovrätt (som kanske skulle frikänna). Klippet här nere slutar med "Gåtan" och den är att T och G inte alls var ovänner. 20 sidor senare förstår man dock vad som var Ts drivkraft. Pengar, Görtz hade massor. Största delen var arv och lika "ärligt" förtjänade slantar som många andra herrars kapital. Görtz var mera streber och karriärist än penninghungrig för egen del. Kommissionen var i högsta grad jävig och bestod av baronens fiender. Om han kom fram med var han gömt sina pengar skulle dödsdomen bli lindrigare.....(alltså inte förnedrad)
Köp och läs denna spännande bok! Snyggt inbunden och känns som kvalitet även grafiskt, pappersmässigt och bildmässigt.
-----------------&--------------- Stig Strand!
Vilken komiker. Jag håller helt med klippet ovan. Hela tiden är det "hon kommer rätt in i svängen. Hon kommer långt ut där" osv. Så kom det en tjej som gjorde allt fel men var rysligt snabb. Och då konstaterade SS kallt att man måste åka fort också. Han skulle göra sig bra som ståupp-komiker.