-----Från verkligheten och fantasin-----

-----Från verkligheten och fantasin-----
Från idévärlden. Den egentligt sanna, som ligger bortom tid och rum(enligt Platon) Och från verkligheten. Den flyktiga!!

lördag, januari 09, 2010

Den hittills bästa dokumentären om WW2?
Ja, jag skulle tro det, efter att ha sett första delen. Oerhört bra material. Säkert restaurerad med den senaste och bästa tekniken. Rysk film på närstrider man aldrig tidigare sett.
Se på SVT-Play
-----------
Vi måste snart börja inse ryssarnas stora insats i kriget!
Här citerar jag
Lars Gyllenhaal:
"Den senaste statistiken från både ryska och tyska källor visar att 73% av alla tyska soldater dog på östfronten".

Sådan statistik är viktigare (för att förstå utgången av kriget) än hur många stackars ryssar som förlorade livet. Det var Sovjet som, de facto, var segrare. Och som skänkte frihet åt västeuropa och ofrihet åt öst. USA gav mycket av de krigsmedel som kriget slutfördes med. Sedan hade dom ju även ett privatkrig mot Japan att tänka på.
-------
WILLIAM I HITCHCOCK skriver i sin nya bok om hur mycket befrielsen av Europa verkligen kostade. I lidande och död hos de befriade. D-day, t ex, tretusen civila dödade redan första dagen. Sedan kommer bombkriget i gång på allvar. Ytbombning, alltså att man bombar hela städer. Vid sådan bombning stryker ju massor av civila inrättningar med, men även en och annan vapensmedja . Vidare, en bro som kanske skulle kunna bli ett strategiskt mål. Så ett hus som rymmer 50 civila men kanske även 5 soldater, osv.sannolikt var det en halv miljon civila döda. 800.000 skadade och 7.5 miljoner hemlösa. 20 miljoner saknade el, gas, vatten. Bombning av Tysklands hela ekonomi som var syftet. Ett delmål var att sprida "skräck och lidande". Allt enligt RAF och USA AirForce egen rapport.
--------
I TV-dokumentären ovan säger en kvinna från Berlin "Heller en ryss på magen än en amerikan i luften". Så var det ofta, inga massor som hyllade jänkarna precis. Sådant finns mest på film!
Citat från The Observer :
"Nyckeln till William I Hitchcocks bok är ordet "bitter" i rubriken. För detta är inte en hymn till frihet, utan en analys av de verkliga känslor av förbittring som kampanjerna före och efter D-dagen skapade."
Hitchcock är en lite för stor författare för att vifta bort, doktorerade vid Yale
och sedan professor.

-------&------
För mycket historia?
Då rekommenderar jag Povel Ramels självbiografi. Särskilt som ljudbok. Det är en härlig uppläsning. Finns på bibblan. Och att köpa här.
Att som femtonåring få båda föräldrarna dödade i en bilolycka, men kunna fortsätta sin utv. till en av de roligaste i Sverige!
Han berättar inte kronologiskt, tack och lov. Utan det sker med povelska utvikningar och infall. Underbart underhållande.
24 BILDER