-----Från verkligheten och fantasin-----

-----Från verkligheten och fantasin-----
Från idévärlden. Den egentligt sanna, som ligger bortom tid och rum(enligt Platon) Och från verkligheten. Den flyktiga!!

torsdag, juli 09, 2009Strindberg är vår nationalskald. Lika lite som det uppenbarar sig en ny Mozart, lika lite, får vi ny en Strindberg. Han är en raritet. Selma Lagerlöf får ursäkta. Johan August Strindberg, född 1849.
Pappan var ångbåtskommissionär, tidvis hade han hela 30% av person och godstrafiken på Mälaren och Skärgården. Mamman Ulrika Eleonora Norling födde elva barn (sju överlevde). Hon var makens hushållerska till att börja med. Dog endast 39 år gammal. Utsliten, får man förmoda. Pa
ppan var en hårding. Gifte om sig relativt snabbt. Som gymnasist skulle August köra honom från Norrtullsgatan ned till Riddarholmen innan skolan.
På denna gata bodde man ett tag (fadern var en ivrig flyttare) i Malmgår
den, sex rum och kök. Och en jättestor trädgård. Här citerar jag C O Sommar: "Det var ett stort hushåll på elva personer: föräldrarna, August, tre bröder, tre systrar och två pigor. Vidsträckta ägor med stall, ladugård, orangeri och trädgård hörde till malmgården. I trädgården fanns minst hundra äppelträd och otaliga bärbuskar. Täta bersåer av syren och jasmin fanns här och var och i ett hörn stod en stor ek".
Strindberg växte inte upp som någon fattiglapp. Som man skulle kunna tro av hans, igenom hela livet, socialistiska agitation. Och kamp för arbetarnas sak. Men han hade ett enormt rättvisetänkande. Det är centralt hos honom: rättvisa kontra hyckleri. Falskhet och beräkning, mot uppriktig kärlek. Girighet, mot allmännytta.
.......
När jag skriver sånt här tar jag fram de referenser min bokhylla ger. Det brukar vara fem, sex biografier. Så här skriver Sven Stolpe "
Det fanns ingenting i ondskans och hatets och värde han inte var förtrogen med. Ingen har skildrat världen utan nåd som Strindberg". Nå, han var en älskare också, tre äktenskap och ett fjärde i tankarna. Hon var dock för ung.

Fotografi och måleri.
Som konstnär är Strindberg säkert störst av alla med denna bisyssla. Karln är helt enkelt en stor symbolist och minimalist. Och en bra fotograf. Med tanke på detta ger jag mig ut på kvällen. Tar denna i hans anda. Med paraply och inget ljus alls. En dag med regn anno 09/07 2009
--------------------&--------------------
Fildelning!?
Numera kan man köpa ett USB-minne på 16Gb för en liten summa. Detta i form av en nyckelring bär hela ditt mediebibliotek. Där har man alla filmer och all musik. Är man på fest lägger man över valda delar. Till sin värd, och kanske andra som har sin lilla dator med. Det här är fysisk fildelning. Inget för FRA och inget för spanande script i heta serverlokaler. Korkat i kvadrat, är regeringens drive där alla oegentligheter går att spåra på internet.
Fildelning är digital. Men kommer att bli genom byxfickan mestadels!