-----Från verkligheten och fantasin-----

-----Från verkligheten och fantasin-----
Från idévärlden. Den egentligt sanna, som ligger bortom tid och rum(enligt Platon) Och från verkligheten. Den flyktiga!!

onsdag, mars 04, 2009Så var det dags för vårutställningen vid Stadsträdgården.
I år med ett nytt grepp i form av bruksföremål inblandade. Och vatten som brusar. Trevligare kan det inte bli!
--------&--------

Igår lyssnade jag till Owe Wikström. Han är en riktig gammeldags professor i modern tappning. Pratade i ett sträck i 1 1/2 timma. Utan manus och utan ritblock, ritade i luften istället. Mycket fakta blandat med skrönor. Typ: Freud doktorerade på ålens testiklar. Jung doktorerade på sin kusin (som var ett medium). Torsten Tegner var livrädd för döden som han menade var ett hål som man bara föll och föll i. Och han berättade om Clarence Crafford och Ingemar Hedenius. Han gav sig även in på etymologins område när det gällde ångest. Kommer från "anger" som i Hardanger... eller Ångermanland, det "trång/trånga", alltså!!
När det gäller forskning på religionen har dom en mall med fem begrepp:

Texterna
Riten
Normen
Dogmen
Upplevelserna
Den här kan man använda på nästan alla skriftreligioner.
Det han sysslar med börjar bli väldigt spännande nu när folk säger sig vara allt mera privatreligiösa. Typ: Jag älskar att gå i kyrkan men jag tror inte på Jesus. (Som jag ungefär). Och sedan folk som inte tror så mycket, men går till gudstjänster ändå, för säkerhets skull. Eller för nöjes skull, eller musiken etc. Och sedan dom som bara tror när dom ligger i ambulansen. Så har vi dom som tror på något men vet inte vad? Men något måste det finnas. Sedan det allra märkligaste, folk (i Sverige) som inte tror på något, och trivs med det!

Det här fattar man inte i USA, forskare häpnar. I USA är det så här, och jag lånar lite text från SvD och länkar samtidigt:

67 procent av USA:s befolkning tror att Jesus är Guds jungfrufödda son (enligt en undersökning utförd av Princeton Survey Research Associates International i december 2004). Man tror helvetet är en realitet (69 procent, vilket skulle motsvara drygt 204 miljoner människor, enligt en Gallupmätning i maj 2007)

Owe Wikström är en rese, en fantastisk föreläsare, jag gillar honom starkt. Han har haft sin infarkt men fortsätter sin goda gärning!!