-----Från verkligheten och fantasin-----

-----Från verkligheten och fantasin-----
Från idévärlden. Den egentligt sanna, som ligger bortom tid och rum(enligt Platon) Och från verkligheten. Den flyktiga!!

måndag, mars 05, 2007

ASKERSUNDS LANDSKYRKA FRÅN SVERIGES STORMAKTSTID


STÄNGD FÖR BESÖKARE. DÅLIG STIL!! DENNE MAN KOM SÄKERT GUD NÄRMARE ÄN VI.... PÅ PARKERINGEN VID BEST WESTERN HOTEL, ASKERSUND.
-------------------------------------------------

Kyrka är byggd på en grusås vid sjön Alsen i utkanten av Askersund. Initiativet togs av greve Johan Oxenstierna på Stjärnsund efter att den medeltida kyrkan i Askersund blivit för liten och även skadats av ett åskväder 1661.

1664, under förberedelserna för kyrkobygget, dog greven och hans änka Christina Soop tog över ansvaret. Hon väntade också med begravningen av maken nästan ett år då den nya kyrkan stod halvfärdig. Samma år anlitade hon Erik Dahlberg för att övervaka kyrkobygget och utföra kompletterande ritningar till dem som upprättats av Jean de la Vallée. 1670 kunde den invigas av biskop Emporagrius i Strängnäs. Flera av kyrkans inventarier finns kvar från denna tid: dopfunten somhar sin medeltida överdel i behåll, predikstolen och altaruppsatsen i praktfull barockstil, ett utsökt träsnideri av en 1600-talsmästare, troligen bildhuggaren Jöns Gustafsson från Norrköping.
Kyrkan har förändrats under årens lopp. En av ägarna till Stjärnsund, greve Abraham Dohna, lät forsla bort tornutsmyckningen och gravkorets koppartak som han sedan sålde för egen räkning.
1830 stals allt silvret vid ett inbrott. Tjuvarna, en familj på far, son och dotter, hade hunnit smälta ner och avyttra det mesta när de greps senare. Karls XIV Johan, som då ägde Stjärnsund, skänkte kyrkan nytt silver.