-----Från verkligheten och fantasin-----

-----Från verkligheten och fantasin-----
Från idévärlden. Den egentligt sanna, som ligger bortom tid och rum(enligt Platon) Och från verkligheten. Den flyktiga!!

tisdag, december 12, 2006


Den här bilden är från Pershyttan i mitten på 1930-talet. Nog har det hänt mycket på en mansålder. Egentligen borde vi jubla varenda dag över vår höga levnadsstandard.... Våra förhållandevis omutliga tjänstemän, vårt (högre) utbildningssystem, vårt (hyggligt) fungerande politiska system. Vår allemansrätt, vår relativa tolerans mot minoriteter, osv, osv.
------------------------------
Till höger ser man en karbidlampa. I min ungdom gjorde vi smällare av Karbid. Vilket var ett pulver som fanns i järnhadeln. Man tog en O´boy burk, tippad i lite K och spottade några gånger, så på med locket och efter några sekunder small det ganska kraftigt.
------------------
Den något mer välklädde herren är gruvfogden Albert Ståhl. Han ser ut att kunna sin sak. Var nog inte rädd för att själv hugga i. På 1850-talet fanns här en övergruvfogde Julius Sundell. Som nog måste vara en släkting på något sätt. Så långt jag kan se tillbaka finns mitt släktled tryggt vilande i Bergslagen
------------------------------------
JÄRNVÄGEN SOM ANKNYTER PERSHYTTAN