-----Från verkligheten och fantasin-----

-----Från verkligheten och fantasin-----
Från idévärlden. Den egentligt sanna, som ligger bortom tid och rum(enligt Platon) Och från verkligheten. Den flyktiga!!

fredag, april 08, 2005

Det sista om Madame på ett tag. .. Hon föddes 1893 i London och gick under tre år som lärling hos dåtidens mest framstående kvinnliga porträttfotograf, Lallie Charles. Efter detta startade hon sin egen fotostudio och gjorde succé som porträttfotograf i den brittiska huvudstadens finare salonger. 1921 ställde hon för första gången ut sina bilder vid The Royal Photographic Society vilket ledde till att hon fick mer uppmärksamhet och 30-talet kom att bli hennes mest framgångsrika period.

Trots detta tyckte hon att svartvita fotografier var begränsande och hon sökte ständigt nya utmaningar och började experimentera med färg, något som inte uppskattades av hennes samtid som tyckte att färg var något onaturligt i foto. Men Madame Yevonde gav inte upp utan fortsatte att försöka övertyga folk om att färg var framtidens melodi.

1932 ställde hon ut sina bilder på Albany Gallery och blev därigenom den första brittiska fotografen att ställa ut färgporträtt i hemlandet. Utställningen hyllades av prestigefulla British Journal of Photography och detta öppnade vägen för nya uppdrag. Bland annat tog hon porträttbilder av hertigparet av Kent som ville ha lite mer artistiska och icketraditionella bilder. Hon gjorde även reklamjobb för Christie's, Daimler och fotograferade för tidskriften Fortune Magazine. Och det var nu hon började jobba med sina gudinnebilder som hon kommit att bli mest känd för. Genom att fotografera Londons elit som mytologiska figurer som Medusa och Venus blev hon mycket omtalad.